Plantarea pomilor fructiferi

1.Momentul plantarii

Toamna sau primavara  foarte devreme

2.Cum marcam terenul
 
Inainte  de saparea gropilor se  trece la marcarea  terenului ,adica marcarea locului fiecarui pom cu ajutorul unor picheti (tarusi de 60-70 cm si de 2-3 cm grosime) tinind cont ca pomul se planteaza  la 5-5,5 m intre randuri si 4-4,5 m pe rand.3.Cum sapam gropile

De  regula  se sapa gropi mai mari 60 x 60 x 60 cm (lungime x latime x adincime) pentru ca pomii tineri sa se dezvolte bine intr-un teren desfundat.
Pentru cires, de exemplu,  gropile de plantare  se sapa tinind cont de urmatoarele dimensiuni :
40cm x40cm x 50 cm (lungime x latime x adincime) Adincimea gropii  poate varia in functie de  marimea radacinilor)
Primii 25-30 cm  din pamantul sapat  se pune de o parte a gropii iar urmatorii 25 -30 cm (de la fundul gropii se pune in partea opusa –nu se amesteca  straturile  fertile.4.Cum verificam pomii inainte de plantat

Inaintea plantarii,  pomilor li se verifica sanatatea radacinilor  executand  sectiuni cu foarfeca. Radacinile  sanatoase au sectiuni albe , sunt nevestejite  si au miros placut . Cele vatamate ,moarte sau  mucegaite au sectiunile brune cu miros neplacut de fermentatie. Acesti pomi nu se planteaza.
Inainte de plantare ,pomilor li se face fasonarea  si mocirlirea radacinilorFasonarea consta in improspatarea sectiunilor la radacinile mai groase de 3-4 mm si scurtarea celor fibroase la 3-10 mm,in functie  de grosimea lor.Cele subtiri de tot ,sub 1 mm se pot taia ras. Intotdeauna sectiunea se face pina la zona sanatoasa –vie.In urma fasonarii pomul trebuie sa ramana cu cat mai multe radacini groase ,sanatoase si lungi .
Dupa fasonare ,radacinile se cufunda intr-o pasta consistenta obtinuta din balega proaspata de vita,pamant galben si apa  sau gunoi de grajd ,pamant de telina si apa operatiune numita mocirlire.
In fiecare groapa se aseaza un tutore ( arac  in centrul gropii pentru alinierea si sustinerea  pomului tanar  astfel incat acesta sa ramana afara din groapa la  60-70 cm.

5.Cum se face plantarea

Pomul astfel pregatit se aseaza in groapa linga tutore, se trage pamant  marunt si reavan (din primul strat de cazma),care se indeasa bine printre  radacini .Dupa acoperirea acestora  se calca bine pamantul dinspre marginea gropii spre pom.Se administreaza 10-15 kg gunoi bine fermentat iar daca este seceta   1-2 galeti apa,dupa care se acopera complet groapa cu pamant si se calca din nou bine. La acoperirea gropii  se evita ingroparea nodului de altoire care trebuie sa ramana la 5-6 cm deasupra solului.  Cu pamantul ramas  se face un musuroi larg in jurul pomului si  inalt de 10 -15 cm.Reusita plantatului depinde de alegerea timpului optim ,pamantul sa nu fie prea umed  dar nici uscat  si de presarea buna printre radacini, sa nu ramana spatii de aer intre  acestea si pamant.La 8-10 zile dupa plantare putem lega pomii de tutore .Daca este pericol de rozatoare (iepuri) putem invelii  trunchiul cu folie de polietilena etc.