Cum sa infiintezi un gazon

a)daca exista vegetatie 

Lucrarea cea mai eficienta este erbicidarea totala .In acest sens recomandam produsul GLIFOTIM (360 g/l glifosat acid) in doza de 40 ml/100 mp in 5-7 l apa aplicat cind buruienile cu frunza lata au suficienta masa foliara  (8-10 cm) inaltime iar cele perene  cu frunza ingusta 15-20 cm.Dupa erbicidare nu se intervine cu nici o lucrare 2-3 saptamini pentru ca erbicidul sa  distruga si radacinile buruienilor perene.

b) daca nu exista vegetatie

Se curata  terenul de resturile vegetale, pietre, bolovani, resturi de la constructii  etc  si se niveleaza .
In ambele cazuri dupa curatire se imprastie  superfosfat (3-4 kg/100 mp) si sare potasica (2 -3 kg/100 mp) mranita 4-5 kg /mp.

Pregatirea terenului

Se sapa terenul din toamna (ex. hirletul) la 20-22 cm cu incorporarea ingrasamintelor amintite mai sus. Este indicat sa se marunteasca bulgarii pentru ca in primavara sa nu apara denivelari.

 

Nivelarea si tavalugirea

Se grebleaza atent terenul pentru a se nivela,dupa care se taseaza prin tavalugire Suprafata astfel rezultata trebuie sa fie plana.

 

Semanatul

Se face prin imprastiere  cu mana uniform  prin doua treceri ( pe lungime si latimea parcelei - in cruce) sau cu semanatori manuale pentru gazon.Dupa semanat se acopera semintele cu grebla si se tavalugeste usor.

 

Momentul semanatului

De  regula epoca optima de semanat  este   primavara sau toamna.Gazonul se poate semana tot timpul anului exceptind perioadele cu temperaturi extreme ,conditia fiind asigurarea necesarului de apa.
Doza de samanta recomandata 1 kg samanta  pentru 25-33 mp.
Adincimea de semanat 1-1,5 cm( maxim 2 cm).